FAQ

Voćni sokovi (100% SOK) su proizvodi koji se dobijaju mehaničkom preradom jedne ili više vrsta svežeg voća. Svi voćni sokovi imaju 100% voćnog sadržaja, a mogu biti obogaćeni vitaminima i mineralima u količinama određenim odgovarajućim propisima. Voćni sokovi mogu biti:

–  NFC („not from concentrate“) dobijen direktno ceđenjem voća bez dodatih šećera, veštačkih boja i aroma = Fruvita SAMO VOĆE I NIŠTA VIŠE

–  FC („from concentrate“) dobijen iz koncentrata jedne ili više vrsta voća = Fruvita 100% voćni sok

Voćni nektari su proizvodi sa sadržajem voćnog soka od 25% do 50%, u zavisnosti od vrste voća i nastaju tako što se voćnoj kaši ili voćnom soku dodaju voda, šećer, limunska kiselina i vitamini.

OBP – osvežavajuća bezalkoholna pića ili voćni napici su proizvodi čiji sadržaj čine voda, šećer (zaslađivači), voćni sok i arome, a mogu biti obogaćeni vitaminima i mineralima. Sadržaj voćnog soka u osvežavajućim bezalkoholnim pićima najčešće se kreće od 5% do 25% i mogu se proizvoditi kao gazirani i negazirani.

Da, a u okviru kategorije postoji podela na 100% voćne sokove koji su direktno ceđeni i one koji nastaju iz voćnog koncentrata.

100% voćni sokovi ne sadrže dodatke, odnosno bilo koju vrstu aditiva. Jedini i dozvoljeni dodatak je vitamin C, deklarisan u tekstu, a količina navedena u tabeli.

Ne, 100% voćni sok u sebi ne sadrži šećer.

Moderna ASEPTIC tehnologija omogućava proces proizvodnje voćnih sokova u PET ambalaži, bez dodatka konzervansa. Procesom pasterizacije i aseptičnim punjenjem garantuje se ispravnost voćnog soka. Uloga PET ambalaže je da štiti voćni sok od spoljnih uticaja.

Odluku o konzumiranju 100% voćnih sokova dijabetičari mogu doneti isključivo konsultovanjem sa svojim lekarom, zbog specifičnosti njihove bolesti.

Ono što možemo da potvrdimo, to je da se u Fruvita 100% voćnim sokovima ne dodaje SAHAROZA – BELI ŠEĆER.

Sveže voće se cedi na najsavremenijoj liniji za ceđenje i tako dobijeni sok se pretače u ambalažu, pri čemu se ne dodaje voda, šećer, konzervans niti bilo koji drugi aditiv.

Koncentrisani voćni sok (koncentrat) je proizvod dobijen iz voćnog soka, fizičkim izdvajanjem određene količine vode.

Broj plodova u ambalaži 0,75l zavisi od toga koji je ukus sadržan u njoj. U ukusu Ceđenih jabuka imamo 7 plodova – veličina semena i petiljke je mala pa je plod u velikoj meri iskorišćen, dok u kombinovanim ukusima imamo 5 jabuka od kojih dobijamo sveže ceđeni sok i 5 breskvi pri čemu je iskorišćenost ploda manja zbog veličine koštice (takođe važi za ostale ukuse koji se prave od koštuničavog voća).

Što je plod krupniji to je manji deklarisani broj plodova na etiketi i obrnuto. Ono što uzimamo u obzir jeste da veličina ploda zavisi od sorte i rodne godine. Takođe, koštica u samom voću bitno utiče na iskorišćenost ploda na taj način što je koštica veća manja je iskorišćenost ploda i obrnuto.

Voćna kaša je proizvod dobijen preradom jestivog dela celog ploda, oljuštenog ili neoljuštenog, bez izdvajanja soka, koji nije fermentisao ali može da se fermentiše.

Naši proizvodi po tehnologiji proizvodnje i sirovinama koje koristimo ne sadrže gluten. Neobavezujuće ispitivanje alergena – glutena je razlog zbog koga ne posedujemo tvrdnju GLUTEN FREE.

Hello! napici imaju upadljivu boju koja je rezultat različite kombinacije sastojaka koji čine ovaj napitak, takođe ukus voća koji je sadržan u proizvodu bitno utiče na boju proizvoda.

Ne. Svi sastojci Hello! napitaka su jasno istaknuti na deklaraciji i oni su odobreni Pravilnikom o aditivima.

U Fruvitinim proizvodima se ne koriste konzervansi.

PET 1 i HDPE 2 su reciklažne oznake. PET 1 (polyethylene terephalate) je reciklažna oznaka za bocu, dok je HDPE 2 (high density polyethylene) oznaka za zatvarač.

PET 1 (polyethylene terephalate).

RDA (recommended daily allowance) ili PDU (preporučeni dnevni unos) predstavlja količinu vitamina ili minerala koja se unese određenom količinom namirnica, a koja zadovoljava osnovne dnevne potrebe.

Aseptic tehnologija omogućava da se na proizvodnoj liniji sterilan (prethodno termički obrađen) proizvod puni u sterilnu ambalažu.

Pasterizacija je fizički postupak konzervisanja primenom temperature do 100 C u trajanju do 30 minuta. Postoji nekoliko tipova pasterizacije:

LTLT (niža temperatura duže vreme) 60-65 C, 30 minuta

HTST (visoka temperatura kratko vreme) 70-75 C, 30-45 sekundi

VHTST (veoma visoka temperatura kratko vreme, fleš postupak) 90-95 C, 30 sekundi

Fruvita koristi HTST tip pasterizacije.

Sterilizacija je fizički postupak konzervisanja primenom temperature iznad 100 C u trajanju od nekoliko minuta.

Voćni sokovi koji se prave isključivo od voća sadrže vitamine sadržane u samom voću, a mi dodajemo vitamin C.

Hello! OBP sadrže vitamine koji su deklarisani na etiketi i sadržani su u proizvodu u skladu sa PDU.

Ne, u našem trenutnom asortimanu nijedan naš proizvod u svom sastavu ne sadrži  zaslađivač.

Mi ne posedujemo sertifikat kojim pokrivamo segment dečje hrane, tako da odluku da li se naši proizvodi mogu davati bebama zavisi od odluke majke.

Sirovine koje koristimo za proizvodnju voćnih sokova ne sadrže sastojke animalnog porekla, samim tim ne postoji kontaminacija tehnološkog procesa. Mi nismo u zakonskoj obavezi da radimo ispitivanja na njihovu prisutnost, već da imamo zdravstveno bezbedne proizvode.

PET ambalaža koju koristimo ima potvrdu zdravstvene bezbednosti i prema tome omogućava da proizvodi imaju duži rok trajanja koji je definisan od strane proizvođača.

Naše kategorije proizvoda imaju definisan rok trajanja 7 meseci.

Rok trajanja naših proizvoda zavisi od kategorije proizvoda; Sve kategorije naših sokova (Hello!, Voćna Dolina, Fruvita 100% Voćni sok, ) imaju rok trajanja 7 meseci, dok je za Hello! 2l godinu dana.

Dva dana od datuma otvaranja, po preporuci sa deklaracije.

Jagode, višnje, breskve, kajsije, kruške i jabuke.

Fruvita u proizvodnji ceđenih sokova koristi voće iz smederevsko – gročanskog kraja. Za 100% voćne sokove dobijene iz koncentrata dunja se uvozi iz Turske, narandža iz Brazila, a crveni grejp iz Španije.

Sistem upravljanja higijenom uključujići HACCP

Sistem menadžementa kvalitetom (ISO 9001:2015)

Sistem upravljanja bezbednošću hrane (FSSC 22000)

FLOTTWEG linija na kojoj dobijamo ceđeni sok jabuke,

ROSSI and CATELLI linija za preradu voća u kaše.

Sorte jabuka koje koristimo su: Ajdared, Zlatni delišes, Jonagold i Jonagored, kajsije – Kečkemetska ruža, Roksana, Nju džersi, breskve – Redhaven, Cresthaven i Suncrest. Za kruške biramo poznatu sortu Willliams, dok za višnju Oblačinska višnja.

Da, a po potrebi i van sezone.

Ne, naši sokovi se isključivo prave od voća.